Marktsituatie

Geachte relatie,

Langs deze weg willen wij u graag op de hoogte brengen van de extreem turbulente grondstoffensituatie waarmee wij inmiddels te kampen hebben. Dit geldt o.a. voor plastic, hout, staal, maar ook voor papier.

In september 2020 dacht de gehele markt dat de grondstofkosten zouden gaan dalen. Er zou nieuwe capaciteit aan de markt toegevoegd worden en het positivisme in de markt m.b.t. het eindigen van de lockdown leek dichterbij dan ooit.

Vanaf medio november veranderde het sentiment echter volledig. Er ontstond grote krapte en de prijzen begonnen te stijgen. Dat heeft geleid tot prijsstijgingen van het papier van 35% en meer, gemeten vanaf oktober en inclusief de verwachting van april. Tevens is de beschikbaarheid van het papier een groot probleem aan het worden.

Wat is er nu zo veranderd?

Er zijn verschillende redenen waardoor de krapte zo extreem is en waarom wij denken dat dit voorlopig niet is opgelost:

  1. Oud papier, de grondstof voor gerecycled papier is onvoldoende beschikbaar. Scholen, verenigingen maar ook huishoudens zamelen minder of minder efficiënt oud papier in. Daarbij komt dat de vraag naar oud papier vanuit China volledig is weggevallen, maar dat andere Aziatische landen volop importeren. De oud papierprijs was vorig jaar €40,- per ton en bedraagt inmiddels meer dan €200,- per ton.
  2. Doordat China geen oud papier meer mag importeren, maar de economie daar booming is, wordt China gedwongen om nieuw papier te kopen. Europa is inmiddels een belangrijke leverancier geworden.
  3. De nieuwe papierfabrieken hebben grote vertraging met de opstart van nieuw papier.
  4. De groei van de online verkopen gaat volop door. In 2020 is de omzet hiervan met 43% gestegen t.o.v. 2019.

Hoe verder?

Wij als Twinpack doen er alles aan om u te voorzien van de benodigde verpakkingen. Ook wij zien de levertijden oplopen maar proberen er alles aan te doen om onze klanten maximaal te ontzorgen. De prijssituatie baart ons grote zorgen, omdat men verwacht dat de prijzen voor het papier hun hoogtepunt nog niet bereikt hebben. Tevens worden wij elke dag geconfronteerd met leveranciers die Force Majeure inroepen en hun contracten openbreken. Dit gebeurt voor papier, lijm, inkt, pallets, folie en vele andere grondstoffen.

U zult begrijpen dat wij prijzen sterk moeten verhogen om deze enorme kostenverhogingen te compenseren. Wij vinden het in ieder geval het allerbelangrijkste dat u uw verpakkingen krijgt. Daar ligt onze prioriteit.

Onze vertegenwoordigers zullen hierover verder met u in gesprek gaan. Als u vragen heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Met vriendelijke groet,

 

 

Jan van der Sluis

CCO Twinpack

 

Arthur van Noort

CCO Twinpack